Brass

brown and black table

Brittani Burns op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 4 maart 2016

In het spel Brass zijn de spelers industriëlen in het Noorden van Engeland tijdens de hoogtijdagen van de industriële revolutie. Elke speler moet trachten de waardevolste katoenindustrie op te bouwen terwijl spoorlijnen worden aangelegd en de buitenlandse markten verzadigd raken met Engels katoen. Het doel van het spel is de meeste punten verzamelen.

Punten verzamelen bij Brass

1 Industrieën opbouwen en deze succesvol uitbaten. 2. Kanalen of spoorwegverbindingen bouwen naar industriële steden. 3. Geld op het einde van het spel.

Het spel is opgedeeld in twee perioden, de Kanaalperiode en de Spoorwegperiode. Bij het begin van elke periode krijgen de spelers een aantal kaarten die zowel steden als beschikbare industrieën vertegenwoordigen. De speler die aan de beurt is, mag twee acties ondernemen (behalve bij de eerste beurt van het hele spel, waar er slechts één actie mag uitgevoerd worden) en gebruikt voor elke actie een kaart. Er zijn 5 acties beschikbaar:

  1. Een industrie opzetten.
  2. Een connectie construeren (kanalen of spoorwegverbindingen).
  3. Eigen industrieën verder ontwikkelen waardoor men hogere overwinningspunten krijgt.
  4. Katoen verkopen.
  5. Een lening aangaan (enkele keren noodzakelijk).

Op het einde van de beurt worden de twee kaarten verwisseld met twee andere kaarten van de stapel. De beurtvolgorde wordt bepaald door het bedrag dat een speler spendeerde in de vorige beurt (van weinig naar veel). Deze volgorde kan uiteraard strategisch uitgespeeld worden. Nadat alle kaarten een eerste keer gespeeld werden (de grootte van de stapel werd natuurlijk aangepast aan het aantal spelers) is de Kanaalperiode ten einde en kunnen er punten gescoord worden.

Alle kanalen en de eerste industrieën worden van het bord gehaald. Nieuwe kaarten worden verdeeld en de Spoorwegperiode begint. De Spoorwegperiode is identiek aan de Kanaalperiode. De enige verschillen zijn dat de spelers nu meer dan één locatie in een stad mogen bezetten en dat een dubbele connectie mag gebouwd worden (al is dit heel duur). Op het einde van de Spoorwegperiode kan er opnieuw gescoord worden en is de winnaar gekend. De kaarten beperken de plaatsen waar je jouw industrieën kan bouwen, maar elke kaart kan gebruikt worden om industrieën te ontwikkelen, katoen te verkopen of om connecties te realiseren. Dit leidt tot een strategisch gebruik van de kaarten. Grondstoffen zijn gemeenschappelijk, dus als één speler een spoorweg bouwt (waar kool voor nodig is) moet de speler de kolen gebruiken van de dichtstbijzijnde mijn, die misschien wel van een tegenstander is, waardoor die mijn meer punten krijgt.

In het spel Brass is timing en positionering belangrijk. Door een goede strategie hierin kunnen jouw tegenstanders je naar de overwinning leiden. De originele spelregels zijn vaak behoorlijk moeilijk om te begrijpen. In de meest recente versie werd hier echter aandacht aan besteed. Als je het spel een paar keer hebt gespeeld, wijst het zichzelf uit en hoef je niet telkens op de spelregels terug te vallen.

Het loont ook de moeite om te rade te gaan bij meer ervaren spelers of een video te bekijken waarin het spel uitgebreid wordt uitgelegd.

Uitleg Brass