Automobile

a close-up of a game board

An Lê Khánh op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 4 mei 2017

Automobile is een spel voor drie tot vijf spelers, duurt zo’n twee tot tweeënhalf uur en is in vergelijking met de meeste van de Wallace spellen vrij modern. Het spel speelt zich af in de Amerikaanse auto-industrie in het begin van de twintigste eeuw.

Word de rijkste autobouwer van de stad met Automobile

Tijdens het spel kopen de spelers autofabrieken op en ontwikkelen zowel auto’s voor de lagere klasse en de middenklasse als luxeauto’s. De eerste auto die ontworpen wordt is de Duryea en naargelang de geschiedenis van de auto-industrie vordert, worden er nieuwe auto’s ontwikkeld. In elke ronde komen de spelers wat meer te weten over de vraag naar nieuwe auto’s en moeten aan de hand hiervan beslissen welke fabrieken ze zullen aankopen en hoeveel wagens ze zullen produceren. Spelers kunnen investeren in de verdelers van de auto’s, maar als ze geen auto’s kunnen leveren, gaan de verdelers failliet en zijn de fabrieken meteen ook hun investering kwijt. Spelers kunnen de prijs van hun wagens ook laten dalen om hun marktaandeel te verhogen of zelfs tijdelijk hun wagens aan interessante prijzen aanbieden. Fabrieken zoals Ford, Durant, Kettering en soortgelijke fabrieken kunnen spelers extra mogelijkheden opleveren.

Neem tactische beslissingen in de auto-industrie

Nieuwe modellen zullen uiteraard populairder zijn dan oudere modellen. Voor hun oudere fabrieken krijgen spelers verliesstenen, waardoor ze eigenlijk verplicht worden om bij te blijven met nieuwe technologieën. Geld kunnen spelers verdienen door auto’s te bouwen. Als hun aanbod echter groter is dan de vraag, verliezen ze niet alleen hun investering, maar krijgen ze ook verliesstenen die ze tijdens het spel niet meer kwijtraken. De speler die zijn fabriek op de meest efficiënte wijze uitbaat, is de winnaar van het spel.

Bekijk hier een video van Automobile

https://www.youtube.com/watch?v=XOzjnf8W_gk