Airlines Europe

seven white and red dices on brown wooden table

Nick Fewings op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 4 mei 2017

Nog voor de uitgave van de spellen Ticket to Ride, Santa Fe Rails, Union Pacific – maar echter na het spel Acquire – was er het spel Airlines, een van de eerste spellen van de hand van ontwerper Alan R. Moon en uitgever Abacusspiele. Meer dan twintig jaar na de uitgave van dit spel stellen Moon en Abacusspiele nu het spel Airlines Europe voor. Moon begon trouwens al in het jaar 2007 met het ontwerp van dit nieuwe spel. Volgens de uitgever: “Hij wou het spelgevoel van het originele spel en zijn opvolger Union Pacific behouden, terwijl hij de spelers nog meer spannende opties wou geven.” Het resultaat was het nieuwe spel: Airlines Europe.

Aandelen verhandelen in Airlines Europe

Het spel kan op kortere tijd gespeeld worden, het heeft een compleet nieuwe structuur, speelt zich af in Europa en heeft maar liefst 112 miniatuur vliegtuigjes. Airlines Europe is een spel waarin het verhandelen van aandelen centraal staat. Spelers kunnen investeren in luchtvaartmaatschappijen en zo punten verzamelen. De speler die aan de beurt is heeft de keuze uit vier acties: hij kan investeren in een luchtvaartmaatschappij en zal hiervoor aandelen krijgen, hij kan zijn aandelen inwisselen tegen dividenden, hij kan investeren in de speciale luchtvaartmaatschappij Air Abacus of hij kan van de bank geld afhalen. Een speler kan enkel punten krijgen voor geactiveerde aandelen, maar de waarde van een luchtvaartmaatschappij wordt bepaald door het aantal licenties die een luchtvaartmaatschappij heeft. Spelers zullen dus goed moeten overwegen welke actie er op een bepaald moment moet ondernomen worden.

Wijzigingen ten opzichte van het oorspronkelijke spel Airlines

Enkele veranderingen ten opzichte van het spel Airlines: kaart van Europa, geen vluchtkaarten, nieuwe luchtvaartmaatschappij Air Abacus zoals in Union Pacific, gemeenschappelijk tracksysteem, afzonderlijke overwinningspunten en manieren om aan geld te geraken, miniatuur vliegtuigjes, geen sabotage mogelijkheden, maximum 5 spelers, verkorte speelduur. Vorige spellen in deze categorie: Airlines en Union Pacific. Uitbreidingen: Airlines Europe: Flight Ban (routes kunnen geblokkeerd worden), Airlines Europe: New Bonus Connections (bonussen voor zwarte en bruine luchtvaartmaatschappijen) en Airlines Europe: The Presidents (extra opties voor uitbetalingen van aandelen).

Bekijk hier een video van Airlines Europe

https://www.youtube.com/watch?v=OLVitTRRK-c