Advanced Squad Leader

a brick chimney with flowers

omid roshan op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 0 december 2017

Advanced Squad Leader is de volledig gereorganiseerde en opnieuw uitgebrachte versie van het originele spel Squad Leader System. Hoewel deze versie de naam ‘Advanced’ draagt, zijn de spelregels veel eenvoudiger dan deze van het originele spel. Deze map bevat alle basisregels voor het spel en bespreekt in detail alle mogelijk manieren waarop het spel gespeeld kan worden. Dit volledige spelregelboek heeft prachtige illustraties en foto’s, waardoor de spelregels niet alleen heel duidelijk zijn, maar waardoor het boek ook heel aantrekkelijk is om door te nemen. Een overzichtelijke inhoudsopgave helpt je om meteen te vinden wat je zoekt.

Advanced Squad Leader: scenario's en actie

Advance Squad Leader gaat over meer dan alleen maar het samenstellen van ‘squads’. Het bevat ook alle regels betreffende de werking van machinegeweren, bazooka’s, tanks, munitie, parachute-aanvallen, landingen van vliegtuigen, strandaanvallen en zo meer. Deze spelregels worden af en toe aangevuld met uitbreidingen. Bij de doelstellingen van Advanced Squad Leader horen bepaalde scenario’s en spelers moeten heel wat acties uitvoeren zoals bijvoorbeeld troepen verplaatsen, slachtofferpunten scoren bij de tegenstanders en gebouwen en terreinen veroveren. Al deze acties worden in detail in dit spelregelboek beschreven.

De verschillende modules

Beginnende spelers moeten minimaal beschikken over Beyond Valor: Advanced Squad Leader Module 1. Daarnaast zijn er nog heel wat andere modules beschikbaar. In de ‘Core’ modules kan je heel wat aanvullende spelregels vinden, eenheden van verschillende nationaliteiten en extra landkaarten. De ‘Historical’ modules behandelen meerdaagse gevechten, maken gebruik van historische kaarten en worden gespeeld met aanvullende spelregels. Alle modules staan in verband met elkaar en vormen een geheel.