Above and Below

two men playing chess board game

Tanner Mardis op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 1 oktober 2016

De stad waar je woonde werd geplunderd door barbaren. Je kreeg nauwelijks de tijd om de baby en je favoriete vishengel mee te nemen vóór deze vreselijke barbaren het dorp in brand staken en met de plunderingen begonnen. Met de baby stevig vastgebonden op je rug dwaalde je door de onherbergzame woestijn, trotseerde je ijselijke kou en peddelde je in een armzalig bootje rond op de ruwe zee terwijl je probeerde de haaien op een afstand te houden. En plots zag je het: de perfecte plaats om een nieuwe thuis te bouwen!

Maar van zodra je de eerste hut had gebouwd ontdekte je een ondergronds netwerk van grotten, vol schitterende schatten, zeldzame grondstoffen en spannend avontuur. Waarom zou je je beperken tot een bovengrondse stad? Meteen begin je zowel ondergronds als bovengronds alle terrein te verkennen en huizen te bouwen. Met een beetje geluk kan je een stad bouwen die veel sterker was dan de vorige, zelfs sterk genoeg om toekomstige barbaren op een afstand te houden.

Above en Below: spel met een bijzondere verhaallijn

Het spel Above en Below is een worker placement spel met ook een bijzondere verhaallijn. Het spel is geschikt voor vier spelers die moeten proberen zowel boven als onder de grond de beste stad uit te bouwen. Tijdens het spel geven de spelers hun inwoners de opdracht om de grotten te verkennen, grondstoffen te oogsten en huizen te bouwen. Elke inwoner heeft zijn eigen unieke vaardigheden en mogelijkheden en het is aan de speler om te beslissen hoe hij deze het best inzet. Elke speler heeft zijn eigen speelbord waarop zijn stad afgebeeld staat en kan zijn inwoners daarop verplaatsen om aan te geven welke opdrachten ze moeten uitvoeren.

Vele keuzes

Stuur je Hanna mee op expeditie om de grotten te verkennen? Of leert ze de jonge inwoners beter belangrijke vaardigheden aan? Onder de grond ligt een grote grot klaar om door jou ontdekt te worden en daar begint het verhaal. Wanneer je een groep inwoners op pad stuurt om de grotten te verkennen, leest een van je medespelers voor wat er je te wachten zal staan. Aan jou de keuze om te beslissen hoe je zal reageren en veel zal afhangen van welke inwoners je op deze expeditie hebt gezet en wie je wilt opofferen om in je missie te slagen.

Het boek waaruit voorgelezen wordt staat vol verrassende avonturen die willekeurig worden uitgekozen telkens je de grot bezoekt. Op het einde van het spel wint de speler met de best ontwikkelde stad.

Bekijk een video van Above and Below