7 Wonders

a group of small square objects

Clastr Cloud Gaming op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 4 maart 2016

Je bent de leider van één van de 7 grote steden van de Oudheid. Benut de natuurlijke rijkdom van jouw land, leg commerciële routes aan en oefen militaire macht uit. Bouw jouw eigen stad en richt een architecturaal wonder op dat de tijd zal trotseren.

7 Wonders verloopt over 3 tijdperken. In elk tijdperk krijgen de spelers 7 kaarten van een bepaalde stapel. De speler die aan de beurt is, kiest een kaart eruit en geeft de andere kaarten door aan de naburige speler. De spelers spelen tegelijkertijd een kaart. Elke kaart heeft recht op één actie. De speler kan investeren, bouwen of een deel van zijn wonder bouwen. Elke speler heeft zijn eigen wonderbord waarop zij hun kaarten kunnen rangschikken. Deze borden zijn dubbelzijdig en geven de keuze uit twee verschillende versies van het wonder.

Daarna kiest elke speler een andere kaart van de stapel en zo herhaalt het spel zich tot de spelers 6 kaarten hebben in dit tijdperk. Na 3 tijdperken is het spel ten einde. De kaarten in het spel 7 Wonders brengen dynamiek in het spel. Sommige kaarten kan je meteen gebruiken, andere kaarten geven je bonussen of upgrades voor later in het spel. Met sommige kaarten krijg je korting om in de toekomst aankopen te doen. Er zijn ook kaarten die militaire kracht geven of die enkel overwinningspunten opleveren. Nadat een kaart wordt getrokken, wordt die onmiddellijk gespeeld. Je weet dus welke kaarten de andere speler krijgt en hoe zijn keuze een invloed zal hebben op wat jij al opgebouwd hebt.

7 Wonders: Uniek spelconcept

De kaarten worden links-rechts-links doorgegeven doorheen de 3 tijdperken. Je moet dus zowel jouw linker- als rechterbuur in de gaten houden. In de oude editie was het een spel voor 3 tot 7 spelers. In de nieuwe versie krijg je er ook spelregels voor 2 spelers bij.

Videoreview van 7 Wonders