30 Seconds

a close up of a wooden table with a star on it

Shamoil op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 6 juni 2016

Kun jij binnen een halve minuut de begrippen Anita Meyer, de A1 en Yahoo! omschrijven? Kom er achter in het hilarische partyspel “30 Seconds”. Leuk voor tussendoor of voor een hele avond spelplezier met vrienden en familie.

In dit spectaculaire partyspel 30 Seconds speel je in teams en moet je binnen een halve minuut 5 begrippen aan je teamgenoten omschrijven. dan blijkt hoe kort 30 seconden zijn. Dit hilarische spel is leuk met grote groepen en een fantastische activiteit op feestjes.

Doel van 30 Seconds

Probeer binnen 30 seconden de begrippen te raden die een teamgenoot omschrijft. Elk goed geraden begrip levert een punt op. Het team dat als eerste de finish haalt, heeft gewonnen.

Het speelmateriaal

Eerst moeten er teams gevormd worden. In dit voorbeeld spelen de jongens tegen de meisjes. Leg het spelbord op tafel. Leg daarna de kaarten, de zandloper en de dobbelsteen ernaast. Ieder team kiest een kleur en zet de bijbehorende pion op het startveld. Nu kunnen we beginnen met 30 Seconds. Het spelverloop

Het groene team is aan de beurt. Als eerste moet de dobbelsteen gegooid worden. Bram gooit een 1. Daan begint met omschrijven. Hij pakt een kaart uit de ‘UIT’-kant van de houder. Hij moet de zijde gebruiken die overeenkomst met het veld waarop de pion van zijn team staat. In dit geval ‘geel’. Daan mag de begrippen op de kaart pas zien, op het moment dat een ander team de zandloper omdraait en start roept. Nu begint hij ook direct met omschrijven. Zijn teamgenoten proberen ondertussen de begrippen te raden. Daan mag de begrippen op de kaart in zijn eigen volgorde omschrijven. Als de zandloper leeg is, is de tijd voorbij en mag er niet meer omschreven of geraden worden. Spelmateriaal

Ze trekken nu het getal van de dobbelsteen van het aantal goed geraden begrippen af. Dit is het aantal velden dat ze hun pion naar voren mogen zetten. Het aantal is nooit lager dan nul. Hebben ze één begrip goed geraden en moeten ze twee punten aftrekken, dan blijft de pion staan. Wat mag niet en wat mag wel?

Bij het omschrijven mag je bij 30 Seconds nooit de begrippen zelf, of delen daarvan noemen. Je mag ook geen ‘klinkt als’- of ‘lijkt op’-technieken gebruiken. Je mag ook niet naar letters van het alfabet verwijzen of naar iets wijzen. Je mag wel praten, zingen, neuriënen gebaren. De woorden ‘en’, ‘de’, ‘het’ en ‘the’, die in sommige namen voorkomen, mag je wel gebruiken. Einde van het spel

Het spel is afgelopen als de pion van een van de teams het finishveld bereikt. Dit team heeft gewonnen.

30 Seconds: de conclusie

Dit leuke raadspel is dé hit van het moment. Met eenvoudige spelregels kan de hele familie meedoen. Ook sceptici van partyspellen zijn na enkele seconden om. Zowel voor de omschrijver, als voor de raders is elke beurt weer spannend. Het ontrafelen van de aanwijzingen van je vrienden blijft leuk. Maar ook het omschrijven van de begrippen op een manier, die je medespelers begrijpen is uitdagend. En dat allemaal in 30 seconden! Het spel is kort van duur, maar ik elke keer dat ik het speel roept men: “Nog een keer!”.

Bekijk de speluitleg van 30 Seconds