1960 - The Making of The President

two men playing chess board game

Tanner Mardis op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 5 december 2017

Soms wordt de geschiedenis van een natie bepaald door de relatie tussen twee individuen. De verkiezingsstrijd van 1960 is het verhaal van twee mannen, John F. Kennedy en Richard M. Nixon. Een van deze mannen is een telg uit een rijke, politieke familie uit New England, de andere is de zoon van een Quaker kruidenier in Whittier, California. Hoewel deze mannen uit heel uiteenlopende politieke milieus komen, worden ze aanvankelijk vrienden. De complexe ontwikkeling van hun vriendschap zorgt er echter voor dat ze tijdens de presidentsverkiezingen grote rivalen worden en werpt een schaduw over de geschiedenis van de Verenigde Staten van de 20ste eeuw.

Kennedy vs Nixon in 1960: The Making of The President.

In het spel 1960: The Making of the President kruipen de spelers in de huid van deze belangrijke protagonisten die in de periode van de Koude Oorlog strijden om het leiderschap over de Verenigde Staten. Niet alleen het buitenlandse beleid vormt een grote uitdaging voor hen, ook in het land zelf heerst er grote sociale onrust en is de technologische ontwikkeling in volle gang. Terwijl de Verenigde Staten als natie zijn beloften probeert na te komen, moeten de presidentskandidaten aandacht besteden aan het probleem van de mensenrechten in het land en hun standpunten over sociale rechtvaardigheid afwegen ten opzichte van de steun die ze uit het waardevolle Zuiden kunnen verwachten. Daarbij moeten de kandidaten voor het presidentschap ook rekening houden met de economische situatie van het land. Zowel Nixon als Kennedy gaan de strijd om het presidentschap aan en proberen zoveel mogelijk stemmen binnen te halen. Deze strijd wordt gestreden op een verkiezingskaart van de Verenigde Staten van het jaar 1960. Op de kaart staan Louisiana en Florida voor hetzelfde aantal stemmen als California en Pennsylvania. Alle belangrijke gebeurtenissen uit die tijd worden door kaarten weergegeven, zoals de memorabele make-up ‘Lazy Shave’ van Nixon tijdens de live-debatten, de late goedkeuring door president Eisenhower, en de ‘Katholieke kwestie’. Ook de beroemde tv-debatten en de uiteindelijke verkiezingsdag komen tijdens een spelletje 1960: The Making of The President aan bod. De kandidaten strijden om elkaars stemmen en doen dit aan de hand van campagnepunten in de 4 verschillende regio’s van het land. Tegelijkertijd moeten ze zich ook bewijzen door de dagelijkse problemen aan te pakken en zich via allerlei mediakanalen uit die tijd in de kijker plaatsen. Net zoals bij een verkiezingscampagne zal je als speler je plannen moeten aanpassen als alles dreigt fout te lopen. Het probleem hierbij is dat je vaak over niet voldoende middelen of tijd beschikt om alles voor elkaar te krijgen. Toch moet je alles in het werk stellen om in het Witte Huis terecht te komen.

Strategisch spel tussen twee protagonisten.

1960: The Making of The President is een strategisch spel voor 2 spelers dat heel vlot speelt. Zal je de geschiedenis reconstrueren of zal je deze herschrijven? Met een spelletje 1960: The Making of The President krijg je de kans om hierover zelf te beslissen!

Bekijk hier een video van 1960: The Making of The President.

https://www.youtube.com/watch?v=0bfX8jr5mQg