1830 - Railways & Robber Barons

a group of cards on a table

Fox & Hyde op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 5 december 2017

1830: Railways & Robber Barons is een van de beroemdste 18xx-spellen. Wat vele spelers zo leuk vinden aan dit spel, is dat er geen element van geluk bij komt kijken. Dit betekent concreet dat als spelers tijdens 2 spelletjes dezelfde acties ondernemen, het resultaat van het spel altijd hetzelfde zal zijn. Dit spel is gebaseerd op het spel 1829 van Tresham, met toevoeging van enkele nieuwe elementen.

De aandelenmarkt van 1830: Railways & Robber Barons.

Spelers moeten zoveel mogelijk geld proberen te verdienen en dit doen ze door aandelen te kopen en te verkopen bij verschillende aandelenbedrijven in het Oostelijke deel van de Verenigde Staten. De manier waarop deze aandelen in 1830: Railways & Robber Barons verhandeld worden, wordt beschouwd als een van de meest unieke spelsystemen in zijn soort. Het spelbord maakt gebruik van een vrij abstract zeshoekig systeem. Bovenaan vind je een spoor met tegels die de vooruitgang weergeeft. Leuk is dat elk 18xx-spel nieuwe en andere elementen toevoegt aan het originele spel. Het spel is een combinatie van private spoorwegstelsels en een harde ‘robber baron’ aandelenmarkt. Het spel is ten einde als ofwel de bank bankroet gaat of als een van de spelers failliet gaat. De speler met de meeste aandelen wint het spel.

Gebaseerd op Treshams 1829.

In 2011 werd 1830: Railways & Robber Barons uitgegeven door Mayfair Games die hiervoor samenwerkte met Lookout Games of Germany. Deze uitgave kwam tot stand met de licentie van Francis Tresham, in samenwerking met Bruce Shelley (de eerste ontwerper van 1830: Railways & Robber Barons). Deze versie bevat spelregels en componenten van het klassieke ontwerp van Francis Tresham (een spel dat een veel sneller spelverloop kende) en elementen van enkele van de beroemdste spellen met als thema de spoorwegen.

Bekijk hier een video van 1830: Railways & Robber Barons.

https://www.youtube.com/watch?v=JhtieqHtxa0