Familiespellen

Hoe herken je nu of een spel iets voor een gezin is? Het is relatief makkelijk te herkennen of een gezelschapsspel geschikt voor de familie of eerder voor een doorgewinterde spellenfanaat. Als je op zoek bent naar een bordspel dat de hele familie kan spelen, hou dan de volgende dingen in de gaten.

Eenvoudige regels

Ten eerste heeft een familiespel eenvoudige spelregels. Wat bedoelen we daarmee? Makkelijke regels kun je in een keer doorlezen en je hebt voor 90% het spel al begrepen. Spelregels die eenvoudig zijn, zijn snel uit te leggen. Daarom zijn de spelaanwijzingen van familiespellen relatief kort. Uit meer dan 4 A4-tjes bestaan ze vaak niet. Makkelijke regels kenmerken zich ook door de hoeveelheid acties of mogelijkheden de spelers per beurt hebben. Bij familiespellen zijn dit vaak een stuk minder dan bij expertspellen. Eenvoudige regels bestaan uit weinig uitzonderingen op een bepaalde standaardregel, bijvoorbeeld als een speler veel punten heeft of bepaalde gebouwtjes heeft gebouwen dan verandert de standaardregel.

Korte speelduur

Een familiespel duurt bovendien niet lang. Ze hebben vaak een korte speelduur van ongeveer een half uur tot een uur. Complexere spellen duren vaak langer dan een uur. Dat familiespellen kort duren is erg fijn. Het is heel makkelijk om een nieuw spel te beginnen. Revanche is snel gemaakt. Kijk dus op de doos hoe lang een spel ongeveer duurt. Is dit een uur of korter, dan is dit vaak een gezelschapsspel voor het hele gezin.

Portie geluk

Geluk is een controvers onderwerp binnen de bordspelgemeenschap. De meeste spellenliefhebbers willen zoveel mogelijk controle hebben over hun acties. Teveel geluk betekent teveel willekeur in het spel. Als een spellenauteur een gelukselement in zijn spel brengt, is dit vaak om de keuzevrijheid van de spelers te beperken. Des te meer geluk, des te minder spelers kunnen kiezen. Een familiespel heeft daarom de nodige portie geluk in een spel om de keuzevrijheid te beperken en zo de spelers niet te overweldigen met allerlei acties. Een typisch familiespel heeft dus een relatief groot gelukselement in vergelijking met expertspellen.

blue and yellow star print textile

Brett Jordan op Unsplash

Top 3 familiespellen van 2014

Jelle van der Zwaag op 3 juni 2015

<!DOCTYPE html> Top 3 familiespellen van 2014 | BordspellenTop10.com { "@context": "https://schema.org", "@type": "NewsArticle", "headline": "Top 3 familiespellen van 2014", "datePublished":...

Lees verder...