Strategische bordspellen

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 2.00 van 5)
Loading...Loading...

Op zoek naar een uitdaging bij het spelen? Genoeg van die makkelijke spellen met veel te veel geluk? Dan zijn strategische bordspellen iets voor jou. Deze gezelschapsspellen kenmerken zich door complexe beslissingen die op het hele verdere spel van invloed zijn. Bij de meeste strategische spellen moet je van niks met grondstoffen iets opbouwen. Het hoeven lang niet altijd oorlogsspellen te zijn.

Strategische keuzes

Strategische bordspel Het Dorp
Het Dorp is een erg strategisch bordspel.
Beslissingen in bordspellen kun je onderscheiden in strategische en taktische. Veel mensen kennen niet het onderscheid tussen strategische spellen en hun taktische broer. Wij willen hierbij graag het verschil uitleggen. Acties die je doet bij gezelschapsspellen van de eerste variant hebben uitwerking op het verdere spelverloop, vaak over meerdere beurten (of het complete spel). Dit zijn vaak keuzes die alleen ervaren spelers kunnen maken, omdat zij beter weten hoe hun actie op dit moment het spelverloop beïnvloed. Strategische keuzes zijn bijvoorbeeld: welk gebouwtje bouw ik, welke legereenheden stel ik op, welk karakter kies ik aan het begin van het spel. Bordspellen met sterke strategische keuzes zijn bijvoorbeeld Agricola (aan de hand van de kaartjes aan het begin) en Puerto Rico (gebouwtjes, welke gewassen).

Taktische keuzes hebben vaak alleen invloed op die ene beurt. Spellen met vele taktische keuzes doen zeker niet onder voor strategische, het geeft het spel een andere sfeer. Voorbeelden van bordspellen met vooral taktische keuzes: Kingdom Builder, Kolonisten van Catan en Qwirkle.

Spellen met een mix tussen strategie en taktiek: Dominion (strategie: welke kaarten, taktiek: hoe speel ik mijn kaarten optimaal uit), 7 Wonders(strategie: aan de hand van je beschaving, taktiek: welke kaart is nu optimaal).

Voor de spellenliefhebber: een goede combi

De spellenfanaat heeft over het algemeen een voorkeur voor spellen met vele strategische elementen en een vleugje taktiek. Een liefhebber houdt er van te plannen voor de lange termijn of iets op te bouwen. Aan de andere kant houdt hij/zij er ook van om in één beurt de anderen slim af te zijn. De meeste goede bordspellen zijn dan ook een goede mix tussen beide.

Bekijk hieronder een overzicht van de beste strategische bordspellen:


Ravensburger Puerto Rico - Bordspel
Dit is het Ravensburger bordspel Puerto Rico. In 1493 ontdekt Columbus Puerto Rico, de parel van het Caribische gebied. En al een goede halve eeuw later beleeft het eiland haar eerste grote bloeiperio Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Studio 100 Feest in het dorp Plop en de Peppers
Studio 100 Feest in het dorp Plop en de Peppers. Genre: Reizen/avontuur, Doelpubliek: Kinderen, Aanbevolen geslacht: Jongen/meisje. Type verpakking: Doos Plop en de Peppers moeten optreden op het kabo Lees verder...Wees de eerste om dit spel te beoordelen!

Claim - Kaartspel
De koning is dood! Wat is er gebeurd? Niemand weet het, maar hij werd vanochtend met zijn hoofd in een wijnvat gevonden. Is het moord of was hij misschien erg dorstig? Hoe dan ook, de koning heeft gee Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Agricola Bordspel
Verbeterde versie van het succesvolle, strategische bordspel Agricola. Je hebt aan het begin van het spel niet meer dan een houten huis met 2 kamers, waarin 2 gezinsleden wonen. Je beschikt over een s Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Monopoly Game of Thrones C.E.
Dit bordspel is de speciale Game of Thrones uitgave van Monopoly. Begeef je nu zelf in Westeros met alle bekende karakters uit de succesvolle tv-serie en de boekenserie A Song of Fire and Ice van Geor Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Hoogspanning Bordspel
Vernieuwde editie van het populaire, economische spel Hoogspanning. Prachtig logistiek en commercieel bordspel. Verdien geld met het aansluiten van steden op het elektriciteitsnet. Koop daartoe elektr Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Dominion: Welvaart - Gezelschapsspel
Dit spel speelt zich tussen 1337 en 1361 af in Engeland. Als boeren, wolhandelaren en bouwmeesters streven de spelers naar welvaart en aanzien. Daarbij stuiten ze steeds weer op de nazaten van uit "De Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

7 Wonders Duel - Bordspel
Het bordspel 7 Wonders Duel is het 7 Wonders spel dat speciaal is ontwikkeld voor 2 spelers. In dit bordspel is elke speler een leider van een beschaving die prestigieuze gebouwen en wonderen moet bou Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Bekijk hier wat de heren van de Dice Tower de beste strategische spellen voor twee personen vinden:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *