Strategische bordspellen

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 2.00 van 5)
Loading...Loading...

Op zoek naar een uitdaging bij het spelen? Genoeg van die makkelijke spellen met veel te veel geluk? Dan zijn strategische bordspellen iets voor jou. Deze gezelschapsspellen kenmerken zich door complexe beslissingen die op het hele verdere spel van invloed zijn. Bij de meeste strategische spellen moet je van niks met grondstoffen iets opbouwen. Het hoeven lang niet altijd oorlogsspellen te zijn.

Strategische keuzes

Strategische bordspel Het Dorp
Het Dorp is een erg strategisch bordspel.
Beslissingen in bordspellen kun je onderscheiden in strategische en taktische. Veel mensen kennen niet het onderscheid tussen strategische spellen en hun taktische broer. Wij willen hierbij graag het verschil uitleggen. Acties die je doet bij gezelschapsspellen van de eerste variant hebben uitwerking op het verdere spelverloop, vaak over meerdere beurten (of het complete spel). Dit zijn vaak keuzes die alleen ervaren spelers kunnen maken, omdat zij beter weten hoe hun actie op dit moment het spelverloop beïnvloed. Strategische keuzes zijn bijvoorbeeld: welk gebouwtje bouw ik, welke legereenheden stel ik op, welk karakter kies ik aan het begin van het spel. Bordspellen met sterke strategische keuzes zijn bijvoorbeeld Agricola (aan de hand van de kaartjes aan het begin) en Puerto Rico (gebouwtjes, welke gewassen).

Taktische keuzes hebben vaak alleen invloed op die ene beurt. Spellen met vele taktische keuzes doen zeker niet onder voor strategische, het geeft het spel een andere sfeer. Voorbeelden van bordspellen met vooral taktische keuzes: Kingdom Builder, Kolonisten van Catan en Qwirkle.

Spellen met een mix tussen strategie en taktiek: Dominion (strategie: welke kaarten, taktiek: hoe speel ik mijn kaarten optimaal uit), 7 Wonders(strategie: aan de hand van je beschaving, taktiek: welke kaart is nu optimaal).

Voor de spellenliefhebber: een goede combi

De spellenfanaat heeft over het algemeen een voorkeur voor spellen met vele strategische elementen en een vleugje taktiek. Een liefhebber houdt er van te plannen voor de lange termijn of iets op te bouwen. Aan de andere kant houdt hij/zij er ook van om in één beurt de anderen slim af te zijn. De meeste goede bordspellen zijn dan ook een goede mix tussen beide.

Bekijk hieronder een overzicht van de beste strategische bordspellen:


Ravensburger Puerto Rico - Bordspel
Dit is het Ravensburger bordspel Puerto Rico. In 1493 ontdekt Columbus Puerto Rico, de parel van het Caribische gebied. En al een goede halve eeuw later beleeft het eiland haar eerste grote bloeiperio Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Het Dorp: De Haven - Bordspel
Uitbreiding op het veelgeprezen bordspel Het Dorp. Trek nu niet meer met je knapzak door de wijde wereld, maar kies het ruime sop! Ronsel kapiteins, transporteer exotische goederen en stuur missionari Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Claim - Kaartspel
Claim kaartspel De koning is dood! Wat is er gebeurd? Niemand weet het, maar hij werd vanochtend met zijn hoofd in een wijnvat gevonden. Is het moord of was hij misschien erg dorstig? Hoe dan ook, de Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Agricola Bordspel
Verbeterde versie van het succesvolle, strategische bordspel Agricola. Je hebt aan het begin van het spel niet meer dan een houten huis met 2 kamers, waarin 2 gezinsleden wonen. Je beschikt over een s Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Game of Thrones - Engelstalig Bordspel
Second Edition van het populaire bordspel A Game of Thrones, gebaseerd op de best-selling novelserie A Song of Ice and Fire van George R. R. Martin. In dit bordspel kruipen 3-6 spelers in de rol van l Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

999 Games Kaartspel Hoogspanning
999 Games Hoogspanning kaartspel Kruip in de huid van een directeur van een toonaangevend elektriciteitsbedrijf. Bied op elektriciteitscentrales en koop brandstoffen zoals steenkool, gas, stookolie en Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

999 Games Kaartspel Dominion Basisspel Karton 500-delig
999 Games Dominion kaartspel In Dominion probeer je tijdens het spel een zo sterk mogelijk deck te formeren, zodat jij aan het einde van het spel de meeste punten hebt. De kaarten in je deck rouleren Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

7 Wonders Duel - Bordspel
Het bordspel 7 Wonders Duel is het 7 Wonders spel dat speciaal is ontwikkeld voor 2 spelers. In dit bordspel is elke speler een leider van een beschaving die prestigieuze gebouwen en wonderen moet bou Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Bekijk hier wat de heren van de Dice Tower de beste strategische spellen voor twee personen vinden:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *