10 beste bordspellen voor 2 personen

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (21 stemmen, gemiddeld: 4.00 van 5)
Loading...Loading...

Niet altijd heb je een grote groep mensen om je heen waarmee je kunt spelen. En als spelletjesfanaat wil je eigenlijk wel elke dag spelen. En soms wil je gewoon aan het eind van de dag met je vrouw of met je man nog even een leuk bordspel spelen. Dat is gezellig en er zijn genoeg leuke bordspellen voor 2 personen.

Dit zijn alvast enkele erg goede spellen voor exact twee personen:

 1. Dominion
 2. Patchwork (tip!)
 3. Jaipur
 4. Babel
 5. Kahuna
 6. Asante

En wat is er leuker om met je vriend of vriendin, partner, man of vrouw een spel te spelen? Het maakt niet uit of dit een bordspel is of een kaartspel. Ze kunnen lang of juist kort duren. Je hebt bordspellen voor 2 die zijn eenvoudig, maar je hebt ook hele goede spellen die juist ingewikkeld zijn en waarmee je uren ziet bent.

Patchwork - Gezelschapsspel Er zijn twee verschillende soorten spellen voor twee spelers: spellen die je ook kunt spelen met meer spelers en spellen die alleen maar met twee kunt spelen. Ik heb voor beide categorieen een top tien lijst gemaakt. Dit komt omdat je vaak op zoek bent naar het een of het ander. Als ik spellen koop, dan kijk ik altijd of je het spel ook leuk is met twee spelers. Want vaak is dit niet het geval, ook al staat het wel op de doos. Dit komt omdat ik graag met mijn vrouw een spel speel, maar ook wel met een grotere groep. Dus het spel moet voor beide gelegenheden passen. Aan de andere kant, zijn er zat prachtige twee-spelerspellen, die het echt waard zijn om te hebben. Ik begin met de laatste soort.

Top 10 spellen, alleen voor twee spelers

Sommige mensen denken dat spellen speciaal voor twee personen, altijd tussendoortjes zijn. Spelletjes die niet langer dan een half uurtje duren. Vaak kaartspelletjes.  Zij denken dat je een goed en diep spel alleen kunt spelen met een groep van drie of meer mensen. Dit was misschien vroeger (lees: 10 jaar geleden) zo, maar tegenwoordig geven heel wat spellenuitgevers twee-speler-spellen uit. De eerste uitgever die er mee begon en inmiddels een beroemde serie van spellen voor twee personen heeft opgebouwd is Kosmos, een Duitse uitgever. Tegenwoordig heeft elke uitgever of vaak elke designer een twee personenspel. Soms zijn het zelfs versies van bestaande ‘meer-spelerspellen’ (zoals Agricola en 7 Wonders). Hieronder zie je mijn persoonlijke top 10 bordspellen alleen voor 2 spelers.

ProductNaamMerkPrijsBeoordelingKoop nu
Patchwork - Gezelschapsspel999 Games€ 15,45Hier bestellen
Jaipur - KaartspelPauchon, Sebastien€ 0,00Hier bestellen
7 Wonders Duel - BordspelRepos Production€ 24,95Hier bestellen
Twilight Struggle Deluxe - Engelstalig BordspelGMT Games€ 64,99Hier bestellen
Caverna: Het Duel Bordspel999 Games€ 0,00Hier bestellen
Babel999 Games€ 0,00Hier bestellen
Lost Cities the Card GameThames & Kosmos€ 0,00Hier bestellen

10 beste bordspellen, ook voor twee spelers

Bijna alle gezelschapsspellen kun je, volgens de regels, ook met twee spelers spelen. De meeste van deze spellen zijn echter alleen goed met 3 of meer spelers. Dit soort spellen ‘schalen’ niet goed met twee spelers. Dit betekent dat het spel niet zo goed uit de verf komt, als met 3 of meer spelers. Vaak zijn spellen met een veilingsmechanisme niet geschikt voor twee spelers, omdat je slechts tegen 1 iemand aan het bieden bent. Ook voor handelsspellen geldt dit; het handelen in bijvoorbeeld Catan heeft bijna geen zijn als je je directe tegenstander helpt met een goede grondstof.

Toch zijn er genoeg spellen, die ook leuk zijn als je het slechts met twee personen speelt. Soms bestaat er een variant voor twee spelers, waarmee het spel ook voor 2 personen interessant blijft. Een oplossing van spelmakers is een derde ‘dummy’ speler. Dit vind ik vaak minder geslaagde oplossingen – hoewel in bijvoorbeeld 7 Wonders, dit best goed werkt. Hieronder vind je een persoonlijke top tien van spellen, die ‘eigenlijk’ voor meerdere spelers gedacht is, maar ook uitstekend is met twee spelers.

 1. Dominion (tip!)
 2. Agricola
 3. Die Burgen von Burgund
 4. Through The Ages
 5. Race for the Galaxy
 6. Ticket to Ride: Nordic Countries
 7. Scotland Yard
 8. Carcassonne
 9. Caverna
 10. Puerto Rico

Dominion

Het beroemde kaartspel Dominion uit 2008 dat de bordspelwereld op zijn kop zetten is niet alleen geschikt voor 3 of 4 spelers, maar is een uitstekend spel voor twee personen. Het komt niet vaak voor, dat een spel zo goed schaalt met 2, 3 of 4 spelers.

Voor diegene die Dominion nog niet kent, in het kort de regels. In het begin heb je 10 kaarten in je persoonlijke kaartenstapel. Tijdens je beurt trek je er vijf. Dan mag je een actie van een van je handkaarten uitvoeren en vervolgens een kaart kopen met het geld dat je handkaarten waard zijn. De kaarten die je koopt, komen in je kaartenstapel terecht en zo maak je je eigen kaartenstapel. De kaarten die je koopt, kunnen geldkaarten zijn of actiekaarten, maar ook puntenkaarten. Deze laatsten zijn echter alleen iets waard op het eind van het spel. Ze zitten je dus in de weg, als je ze trekt. Hoge puntenkaarten kosten veel geld. Zorg er dus voor dat je genoeg geldkaarten in je stapel hebt. Je kunt echter niet alleen geld kopen, want andere spelers zullen met het slim inzetten van hun actiekaarten, de puntenkaarten wegkapen. Het is spel is eigenlijk een race voor de hoge puntenkaarten, want zodra die op zijn, is het spel afgelopen.

Omdat iedereen met zijn eigen kaartenstapel speelt, maakt het voor jouw beurt weinig uit of je met zijn vieren of allen met zijn tweeen bent. Er zijn vaak genoeg kaarten voor elke speler om te kopen, en als je tegenspeler goed oplet – dan laat hij jouw niet het merendeel van de goede kaarten kopen. Enig minpuntje is dat sommige aanvalskaarten alleen goed werken met meer spelers – je kunt er echter dan gewoon voor kiezen om deze kaarten uit het spel te houden.

Aangezien Dominion een topspel is, hebben wij hem in onze beste bordspellen, ook voor twee spelers – bovenaan gezet.

De belangrijkste spellen in vogelvlucht


Patchwork - Gezelschapsspel
Toegankelijk, tactisch tweepersoonsspel. Probeer zoveel mogelijk lapjes op je dekentableau te leggen. Zorg niet alleen dat het lapje past, maar houd ook rekening met de tijd die het inpassen kost en d Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Lost Cities: Het Kaartspel - Kaartspel
Bluf- en planningsspel voor 2 spelers. Je bouwt expedities in 5 verschillende kleuren door kaarten van laag naar hoog neer te leggen. In je beurt leg je een handkaart in een expeditie of op een aflegs Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Ticket to Ride Nordic Countries - Bordspel - Engelstalig
Ticket To Ride: Nordic Countries neemt je mee op een Noors avontuur door Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden, terwijl je reist door de grote Noorse steden, zoals Kopenhagen, Oslo, Helsinki en Sto Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Carcassonne - Basisspel - Nieuwe Editie
In dit bekende legspel Carcassonne bouwen de spelers gezamenlijk de Franse stad Carcassonne op met al haar wegen, steden, kloosters en weiden. Door het inzetten van horigen scoren ze punten voor afgeb Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

999 Games Kaartspel Dominion Basisspel Karton 500-delig
999 Games Dominion kaartspel In Dominion probeer je tijdens het spel een zo sterk mogelijk deck te formeren, zodat jij aan het einde van het spel de meeste punten hebt. De kaarten in je deck rouleren Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Asmodee Android Netrunner LCG Fear the Masses Data Pack - EN
Asmodee Android Netrunner LCG Fear the Masses Data Pack - EN Lees verder...Wees de eerste om dit spel te beoordelen!

Ballonrace Bordspel
Ballonrace is een bordspel voor twee personen, bedacht door Stephen Glenn en uitgegeven door 999 Games. Het spel speelt zich af in het luchtruim, waar een wedstrijd gehouden wordt. De ballonvaarders m Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Ticket to Ride Europe - Bordspel
Met het Ticket to Ride Europe bordspel reis je per trein over het hele continent. Waag je een reis door de donkere tunnels in Zwitserland of aan boord van een veerboot op de Zwarte Zee? Of bouw je sch Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Caylus 1303
Een klassiek spel is terug! Als een van de eerste workerplacement spellen behoort Caylus tot de echte bordspelklassiekers van de jaren 2000. Het team van de oorspronkelijke ontwerpers hebben nu samen Lees verder...Wees de eerste om dit spel te beoordelen!

Claim - Kaartspel
Claim kaartspel De koning is dood! Wat is er gebeurd? Niemand weet het, maar hij werd vanochtend met zijn hoofd in een wijnvat gevonden. Is het moord of was hij misschien erg dorstig? Hoe dan ook, de Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Ravensburger Scotland Yard Master - Bordspel
De gratis app maakt van de smartphone of tablet van de detectives een digitale regelkamer; moderne opsporingsmethoden van analyse tot plaatsbepaling helpen mee Mister X op het spoor te komen! Maar ook Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

De Friesche velden Bordspel
Pittig, tweepersoonsspel van de maker van Agricola. Breid je landgoederen uit door middel van het afgraven van veen en het bouwen van dijken. Verbouw graan en vlas, houd dieren en zorg dat je voldoend Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Jaipur - Kaartspel
Word jij de beste handelaar van de Maharadja? Zorg dat je aan het einde van de week (ronde) rijker bent dan je tegenspeler en win! Het kaartspel Jaipur is een handelsspel voor 2 personen en bestaat al Lees verder...Klanten Bol.com geven dit spel:

Nog een paar spellen die uitstekend zijn voor 2 personen in deze video:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *