7 Wonders - Duel

seven white and red dices on brown wooden table

Nick Fewings op Unsplash

Jelle van der Zwaag op 4 maart 2016

7 Wonders: Duel lijkt in vele opzichten op zijn voorganger 7 Wonders. Het spel wordt gespeeld binnen drie tijdperken waarin de spelers verschillende kaarten gebruiken. Met deze kaarten kunnen spelers muntstukken winnen, legers versterken of wetenschappelijke ontdekkingen doen om een beschaving te creëren en wonderen te verrichten.

Verschil 7 Wonders en 7 Wonders: Duel

Het verschil met 7 Wonders is dat 7 Wonders: Duel (zoals de titel al aangeeft) een spel is voor 2 spelers. Bij het begin van een tijdperk worden de kaarten volgens een bepaalde structuur (sommige kaarten zijn zichtbaar, andere kaarten niet) neergelegd. Hieruit trekken de spelers om beurten een kaart. Een speler kan een toegankelijke kaart kiezen, dit wil zeggen dat de kaart niet door andere kaarten bedekt wordt. Timing wordt dus belangrijk in het spel, net als bonusacties.

Deze geven je meteen de mogelijkheid om een tweede kaart te kiezen. Net als in het originele spel kan je met elke kaart bouwen, je kan ze inwisselen voor munten of je kan ze gebruiken om een wonder te verrichten. Elke speler start met vier wonderkaarten. Het bouwen van een wonder geeft de speler een speciale gave. Gedurende het spel mogen slechts zeven wonderen gebouwd worden.

Er zal dus één wonder overblijven. Spelers kunnen op elk ogenblik bij de bank hulpbronnen kopen of ze kunnen gedurende het spel kaarten bekomen die hen hulpbronnen opleveren om in de toekomst kunnen bouwen. Hoe meer hulpbronnen je hebt, hoe duurder deze worden voor jouw tegenstander. Er bestaan drie mogelijkheden om het spel 7 Wonders: Duel te winnen.

Telkens je een militaire kaart hebt, mag je jouw militair blokje dichterbij de hoofdstad van jouw tegenstander plaatsen. Op bepaalde posities geeft dit jou een bonus. Als je de hoofdstad van de tegenstander bereikt hebt, win je onmiddellijk het spel.

Als je zes van de zeven verschillende wetenschappelijke symbolen hebt, ben je dominant op het wetenschappelijk domein en win je ook onmiddellijk het spel. Als geen van deze twee situaties zich voordoen, wint de speler met het meeste punten op het einde van het spel.